1. Batteritid
En av de mest essensielle tingene ved en robotstøvsuger er at den har batterikapasitet nok til å rengjøre alle overflatene du vil rengjøre. Forskjellige modeller har forskjellig batteritid, og det er normalt å ha omkring 60 minutter batteritid på maks styrke med et fulladet batteri.
I dag har teknologien kommet så lang at de fleste robotstøvsugere automatisk vender tilbake til ladestasjonen når batteriet begynner å bli tomt, sett opp mot de tidligere modellene der man selv måtte flytte robotstøvsugeren til ladestasjonen dersom den gikk tom for batteri. Det kan ta alt fra 2 til 5 timer å fullade et batteri, men på omkring 60 minutter med støvsuging burde det meste av jobben være gjort hvis robotstøvsugeren har en kraftig motor.
2. Gulvvask
En annen ting å se på er hvorvidt robotstøvsugeren har 2-i-1-funksjonen ved å både støvsuge og vaske gulvoverflatene. Noen toppmodeller kommer nemlig i dag med en egen moppefunksjon, der robotstøvsugeren mopper samtidig som den støvsuger eller gjør dette i to omganger etter hverandre. Genialt? Ja!
Noen gulvoverflater krever mer enn andre, og en robotstøvsuger fungerer best på harde gulv. Likevel har noen modeller blitt tilpasset til gulvtepper og flosstepper, slik at også disse kan rengjøres. Slike modeller kommer dog som regel uten moppefunksjon, da dette kan gjøre større skade i teppet enn det hjelper.
3. Fleksibilitet og bevegelighet
Er du helt ny rundt topp moderne teknologi stiller du deg garantert spørsmålet: Faller ikke robotstøvsugeren ned trappa? Svaret på det er et rungende nei. Robotstøvsugerne er utviklet med sensorer som sender ut signaler både fremover og på sidene, slik at den til enhver tid er oppdatert på avstanden til en vegg eller kant. Samtidig har robotstøvsugeren sensorer på undersiden som klarer å holde den unna å kjøre ned trapper eller kanter uten terskler.
Har du høye dørterskler eller andre hindringer som du vil at robotstøvsugeren din skal kunne kommer over på egen hånd bør du ha en terskelrampe. Med en terskelrampe vil ikke robotstøvsugeren se på dørterskler som en hindring og fortsetter å støvsuge videre i neste rom uten problemer.
En annen ting å titte ekstra på er interiøret ditt og høyden på møblementet robotstøvsugeren skal klare å komme seg under. Her anbefaler vi at du måler høyden på det laveste møbelet, og måler det opp mot høyden på robotstøvsugeren som står oppgitt under produktets spesifikasjoner. Det finnes modeller som kan komme under 1,5 til 2 cm høyde hindringer, men dette vil naturligvis gå ut over sugeeffekten og en eventuell moppefunksjon.
4. Sugefunksjon
En robotstøvsuger som suger dårlig hjelper som regel lite. Sugeeffekten oppgis i watt (W) eller pascal (Pa), og en gjennomsnittlig robotstøvsuger burde ha en sugeeffekt på mellom 3000 og 4000 Pa. Jo bedre sugeeffekt, jo mer klarer robotstøvsugeren å suge opp på samme tid. Dette gjelder også størrelsen på objektene og vekten deres.
Noen robotstøvsugere kan eksempelvis også suge opp metallkuler, noe det ofte reklameres for fordi dette viser hvor kraftig robotstøvsugeren egentlig er. Hvorvidt en robotstøvsuger kan være effektiv på et gulvteppe har også med sugeeffekten å gjøre, da jo høyere sugeeffekt vil føre til at robotstøvsugeren kan plukke med seg enda flere partikler fra gulvteppet.
Og skulle du være redd for støyet, så er dette som regel ingenting å tenke på. En normal robotstøvsuger har et støynivå på mellom 40 til 80 dB, mens modellene med ekstra god sugeevne har et støynivå på mellom 60 og 90 dB. Her burde du vurdere effekt og sluttresultat opp mot hvor lydsensitiv du og familien er når robotstøvsugeren jobber med gulvet.
5. Automatisk lading
Robotstøvsugerne kommer med ladestasjoner som brukes til å lade opp robotstøvsugerne når de ikke er i bruk. Ulike modeller har ulike ladestasjoner og effekt på disse stasjonene, og derfor kan man finne robotstøvsugere som blir fulladet på raske 2 timer og noen mer kraftige som bruker lengre tid på opptil 5 timer på å bli fulladet.
En robotstøvsuger trenger dog ikke å være fulladet for å fungere, men det er meget gunstig for maksimal sugeeffekt. Har robotstøvsugeren også en moppefunksjon, er det lurt at du sørger for at den har tilgang på vann i beholderen sin slik at gulvet ikke moppes uten væske. Dette sier de fleste modellene i fra om ved å enten vise en feilmelding på displayet, eller gjennom robotstøvsugerens applikasjon til telefonen som de fleste modeller har i dag.
Vi håper denne artikkelen har vært til hjelp for deg som er på jakt etter et enklere liv og en mindre stressfull hverdag ved å finne deg en robotstøvsuger, og dersom du skulle lure på noe som helst kan du alltid ta kontakt med vårt kundeserviceteam her.
Visse du at Neatsvor X600 Pro ble kåret til best i test av Hjem & Hage’s robotstøvsugertest?
Pingback: Hvor ofte tømme robotstøvsuger? | Neatsvor Norge